Advertisement

चिनी पनि कलेजोको लागि हानिकारक

0 10

Advertisement

२६ चैत, काठमाडाैं । शरीरलाई स्वस्थ राख्न सबै अंगको आ-आफ्नै योगदान हुन्छ । जसमध्ये कलेजोको भूमिका पनि धेरै अवस्थामा निकै महत्वपूर्ण हुन्छ । हाम्रो पेट र आन्द्राबाट निस्कने सबै रगत कलेजोमार्फत शरीरमा जान्छ । कलेजोको मुख्य काम रगतलाई प्रशोधन गर्ने र यसलाई तोडेर पोषक तत्वहरू भण्डार गर्ने हो ।

यति मात्र होइन, यसले शरीरलाई राम्रोसँग काम गर्न आवश्यक पर्ने धेरै प्रकारका आवश्यक हार्मोन र पित्त पनि उत्पादन गर्ने काम गर्छ । जुन शरीरलाई राम्रोसँग काम गर्न आवश्यक हुन्छ ।

तर विश्वव्यापी रूपमा अहिले कलेजोसँग सम्बन्धित रोगको जोखिम तीव्र गतिमा बढिरहेको छ । कलेजोको गम्भीर रोग घातक पनि हुनसक्ने भएकाले यस अंगको स्वास्थ्यमा विशेष ध्यान दिन स्वास्थ्य विज्ञहरूले सबैलाई सल्लाह दिन्छन् ।

कलेजोमा क्षति पुर्‍याउने सबैभन्दा ठूलो जोखिम देखिएका चीजमध्ये रक्सी प्रमुख छ । तर कलेजोका लागि हानिकारक मदिराजस्ता अर्को चीजको सेवनमा पनि सावधानी अपनाउन विज्ञहरूले सुझाव दिएका छन् ।

चिनी रक्सीजत्तिकै खतरनाक

मदिराले कलेजोमा हुने समस्याका बारेमा धेरै अध्ययनले सचेत गराएको छ । मदिराको अत्याधिक सेवनले कलेजो सिरोसिस र कलेजो फेल हुने जस्ता समस्या पनि निम्त्याउन सक्छ । अध्ययनकर्ताको टोलीले रक्सीजस्तै धेरै चिनी सेवन गर्ने व्यक्तिमा पनि कलेजोसम्बन्धी गम्भीर रोग हुने खतरा बढेको पत्ता लगाएको छ ।

चिनीले हृदयरोग, मेटाबोलिक सिन्ड्रोम, फ्याटी कलेजो रोग र मोटोपनको जोखिम बढाउने देखाएको छ । र, यसले गम्भीर कलेजो रोगहरूको जोखिम पनि बढाउँछ ।

चिनीका कारण प्यान्क्रियाज र कलेजोमा क्षति

नेचर जर्नलमा प्रकाशित एक लेखमा वैज्ञानिकहरूले दैनिक अर्थात् धेरै मात्रामा वा बारम्बार चिनीको सेवनले कलेजोमा मदिराले जस्तै नै क्षति पुर्‍याउँछ । विशेषगरी फ्रक्टोज चिनी फ्रक्टोज वा फल चिनी, एक साधारण चिनी हो, जुन प्राकृतिक रूपमा फलफूल, मह र उखुमा हुन्छ । थप रूपमा यो सामान्यतया उच्च फ्रक्टोज मकै सिरपको रूपमा प्रशोधित खानाहरूमा थपिन्छ । उखु, सुगर बीट र मकैबाट फ्रक्टोज प्राप्त हुन्छ ।

यसले इन्सुलिन प्रतिरोध, डिस्लिपिडेमिया (अतिरिक्त ट्राइग्लिसराइड्स), उच्च रक्तचापको जोखिम बढाउँछ । जुन कलेजोको लागि पनि हानिकारक हुन्छ ।

अनुसन्धानकर्ताहरुका अनुसार समय बित्दै जाँदा धेरै चिनीको सेवनले सम्पूर्ण शरीरमा समस्या निम्त्याउन सक्छ । यसले प्यान्क्रियाज र कलेजो लगायतका अत्यावश्यक अंगलाई क्षति पुर्‍याउने गरेको देखिन्छ ।

के भन्छन् अनुसन्धानकर्ता ?

अनुसन्धानकर्ताहरूले हाम्रो कलेजोले फ्रक्टोज मेटाबोलिज्म गर्छ, तर यसको अधिकताले यो अंगमा थप दबाब बढ्छ । यस्तो अवस्थामा कलेजोले अतिरिक्त फ्रक्टोजलाई बोसोमा परिणत गर्न थाल्छ, जुन कलेजोमा जम्मा भएर रक्तप्रवाहमा पनि जान सक्छ । कलेजोमा बोसोको मात्रा बढेपछि यसको कार्यमा असर पर्न थाल्छ, जसले गर्दा समयसँगै कलेजोसँग सम्बन्धित गम्भीर रोग निम्त्याउँछ ।

फ्याटी लिभरको समस्या बढ्दै

न्युट्रिएन्ट्स जर्नलमा सन् २०१६ मा प्रकाशित लेखमा वैज्ञानिकहरूले कलेजोमा अतिरिक्त बोसो जम्मा हुनुमा उच्च फ्रक्टोज आहार मुख्य कारण रहेको उल्लेख गरेका छन् । धेरै चिनी खाने व्यक्तिमा फ्याटी लिभर र गैरअल्कोहलयुक्त फ्याटी लिभरको समस्या पनि हुने गरेको पाइएको छ ।

त्यसैले मदिरा र चिनी दुवैको मात्रा घटाउनुपर्ने विज्ञहरू बताउँछन् । फ्रक्टोजले मेटाबोलिज्ममा उस्तै नकारात्मक प्रभाव देखाएको छ, जुन रक्सीले इथेनोलसँग गर्छ ।

एजेन्सीको सहयोगमा



मल्टिमिडिया ग्यालरी


© Nepali horoscope

Comments

comments

Subscribe to our newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Leave A Reply

Your email address will not be published.