यी स्वास्थ्य समस्या हुनेलाई अम्बा खानु हानिकारण, केके हुनसक्छ समस्या ?

१५ कार्तिक, काठमाडौं । अम्बामा प्रशस्त मात्रामा पोषक तत्व पाइन्छ। यसमा पाइने खनिज र भिटामिनले शरीरलाई धेरै रोगहरूबाट बचाउन मद्दत गर्दछ।

कम क्यालोरी र फाइबरमा धनी, अम्बामा प्रशस्त पोषक तत्त्व पाइन्छ तर यो सबैकालागि लाभदायी छैन । अम्बाको फल मात्रै होइन पात पनि लाभदायी छ ।

अनुसन्धानका अनुसार, खानामा अम्बाको पातले अर्कसहित मुटु र पाचनका समस्याहरूमा यो राम्रो मानिन्छ ।

यति मात्र होइन, यसले प्रतिरक्षा प्रणाली पनि बलियो बनाउँछ । तर अम्बामा केही यस्ता यौगिकहरु पनि छन् जो सबैको लागि राम्रो मानिदैन। विशेषगरी ती व्यक्तिहरुका लागि जो विशेषगरी स्वास्थ्य सम्बन्धी समस्याहरूबाट पीडित छन्।

अम्बामा एन्टिअक्सिडेन्ट, भिटामिन सी र पोटेशियम प्रशस्त पाइन्छ । अम्बाको एक भाग ११२ क्यालोरी र २३ ग्राम कार्बोहाइड्रेट हुन्छ ।

यसमा फाइबरको मात्रा लगभग ९ ग्राम छ, तर यसमा स्टार्च छैन । १ कप काटेको अम्बामा फ्याटको मात्रा १.६ ग्राम हुन्छ तर यसमा प्रोटिनको मात्रा लगभग ४ ग्राम हुन्छ।

अध्ययनले देखाउँछ अम्बा मधुमेह रोगीहरुका लागि पनि लाभदायक छ किनभने यसमा ग्लाइसेमिक इन्डेक्स कम हुन्छ ।

यसबाहेक, फोलेट र बीटा क्यारोटीन केहि अन्य पोषक तत्व हुन्, जो यस फलमा प्रचुर मात्रामा पाइन्छ । हामी यहाँ कस्ता मानिसहरू अम्बा खानबाट बच्नुपर्दछ भन्ने विषयमा चर्चा गरिरहेका छौँ ।

ब्लोटिंग समस्याबाट पीडित मानिसहरु

अम्बामा भिटामिन सी र फ्रुक्टोज भरपूर हुन्छ । यसले पेट फुल्ने वा ग्यास्टिकको समस्या पैदा गर्न सक्दछ । यसमा पानीमा घुलनशील भिटामिन भएको हुनाले हाम्रो शरीरलाई धेरै भिटामिन सी भएको कारण एब्र्जाब गर्न कठिन हुन्छ । यसकारण, भिटामिन सीको उच्च मात्रामा हुँदा अक्सर सुजनको समस्या हुन्छ ।

त्यस्तै, फ्रुक्टोजको अत्यधिक मात्राले शरीरमा ब्लोटिंग ट्रिगर गर्दछ । लगभग ४० प्रतिशत मानिस फ्रुक्टोज मालाबसोर्प्शन नामक समस्याबाट ग्रस्त छन्। यसमा, नेचुरल सुगर हुन्छ जुन शरीरले उब्जार्ब गर्दैन र पेटमा जम्मा हुन्छ । जसले ब्लोटिंगका समस्या पैदा गर्न सक्छ। यति मात्र होइन, अम्बा खाएपछि तुरुन्तै सुत्नुले पनि यो समस्या निम्त्याउन सक्छ।

इरिटेडेड बाउल सिन्ड्रोमबाट पीडित मानिसहरु

अम्बामा फाइबर प्रशस्त हुन्छ, जसले कब्जियत घटाउन र पाचन सुधार गर्न मद्दत गर्दछ। तर अत्याधिक बढी अम्बा खानुले पाचन प्रणाली बिगार्न सक्छ।

विशेषगरी यदि तपाइँ इरिटेटेड बाउल सिन्ड्रोमबाट पीडित हुनुहुन्छ। इरिटेटेड बाउल सिन्ड्रोम एक प्रकारको आन्द्रा सम्बन्धी विकार हो जसकारण पेट दुख्ने, पखाला र कब्जियतको समस्या पैदा गर्न सक्छ। यसकारण अम्बा सीमित मात्रामा मात्रै खानुपर्दछ ।

मधुमेहबाट पीडित मानिसहरु

अम्बा मधुमेहका रोगीहरुका लागि कम ग्लाइसेमिक इन्डेक्सका लागि लाभदायक मानिन्छ। जे होस्, यदि तपाइँ आफ्नो फल टिप्दै हुनुहुन्छ या खरिद गर्दै हुनुहुन्छ भने यो सुनिश्चित गर्नुहोस् कि तपाईको बल्ड सुगर लेभल कस्तो छ । साथै ब्लड सुगर पनि नियमित परीक्षण गर्नुपर्दछ । १०० ग्राम काटेको अम्बामा ९ ग्राम नेचुरल चिनी हुन्छ । तसर्थ, धेरै मात्रामा अम्बा खानुले रगतमा चिनीको स्तर बृद्धि गर्न सक्छ । त्यसेले अम्बा धेरै आनु हानिकारक हुनसक्छ ।

सीमित मात्रामा खानुहोस्

एक दिनमा अम्बाको एक सर्विङ्ग मात्रा खानु सुरक्षित मानिन्छ। योभन्दा बढी लिनु शरीरका लागि हानिकारक हुन सक्छ। तपाइँ दुई माइलको बिचमा पहिले वा कामपछि अम्बा खान सक्नुहुन्छ । रातमा अम्बा खानाले चिसो र खोकी जस्ता समस्या निम्त्याउन सक्छ।

अम्बाका पातहरू
अम्बाको पात उपयोग र लाभको बारेमा खासै कुनै पुष्टिगरिएको छैन । विज्ञहरुका अनुसार कुनै पनि निष्कर्षमा पुग्नभन्दा पहिले धेरै अनुसन्धान आवश्यक छ। तसर्थ, खानामा अम्बाको पातहरु समावेश गर्नुअघि डाक्टरसँग परामर्श गर्नुहोस् ।



मल्टिमिडिया ग्यालरी

AmbabusinessCoronavirusCovid-19digital khabarFruitsGouvahealthLockdownNewsPolitictechnology
Comments (0)
Add Comment